مسجد جارچی مربوط به دوره صفوی است و در اصفهان، خیابان عبدالرزاق، خیابان حکیم، کوچه باغ قلندرها، بازار گلشن واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۹ آذر ۱۳۱۶ با شمارهٔ ثبت ۲۹۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اين مسجد در بازار بزرگ اصفهان واقع شده است و داخل آن تزئينات كاشي كاري معرق دارد . كتيبهْ سردر آن نام (شاه عباس اول ) و ( ملك سلطان جارچي باشي ) را كه باني ساختمان مسجد بود دربردارد وسال 1019 هـ .ق در آن ذكر شده است . جارچي باشي كسي بود كه فرمان هاي شاهان صفوي را در ميدان هاي شهر به اطلاع مردم مي رساند .
مسجد جارچي صحن ندارد و بهصورت شبستاني ميباشد که قسمتي از وسط سقف آن در دورهي پهلوي خراب شده که در همان زمان به بازسازي آن پرداختهاند.
اطراف شبستان مسجد با پشتبغلهاي کاشيکاري بسيار نفيس بر زمينهي لاجوردي و فيروزهاي معرق تزئين يافته که با نقاشيهاي گياهي رنگآميزي شده است؛ در بين اين نقوش، گلهاي سفيد و حنائي رنگ کاشي زياد ديده ميشود.
محراب مسجد از سنگ مرمر ساخته شده است، مصالح محراب ميتواند از کاشي، سنگ، آجر، گچ و حتي از چوب باشد همچنين در بعضي از مساجد، ما شاهد وجود چندين محراب هستيم که اين يا نشانهي جمعيت زياد و يا نشانهي وجود چندين عقيده و پيشنماز ميباشد که در اين مسجد -با وجود کوچکي آن- ما شاهد وجود دو محراب ميباشيم.
در گذشته درها را از چوب چنار يا گردو ميساختند تا حشرات چوبخوار نتوانند به آن رخنه کنند؛ در ورودي اين مسجد نيز که از زمان ساختن بنا برجاي مانده است از درهاي جالب بناهاي تاريخي ايران بهشمار ميرود و بهنظر ميآيد که از چوب چنار ساخته شده باشد.
ايوان ورودي مسجد (يعني همان سردر مسجد) با مقرنسکاريهاي زيبايي تزئين شده است.
کتيبهي سردر اين مسجد به خط ثلث برجسته بر سنگ (همان سنگ حجاري شده) به قلم صحيفي و مورخ به سال 1019 هجري به شرح زير است:
«تيمنا و تبرکا بذکره الکريم الوهاب قد انفق لعمارة هذا المسجد في ايام خلافة الخاقان الاکرم الاکمل الاشجع العدل الاعظم مولا ملوک العرب و العجم قهرمان الماء و الطين ظل الله في الارضين خلف اخلاف سيد المرسلين رواج دهنده مذهب ائمه اثني عشر صلوات الله عليهم اجمعين ابو المظفر شاه عباس الحسيني الموسوي الصفوي بهادر خان خلد الله ملکه و سلطانه و افاض علي العالمين عدله و احسانه اللهم متع المسلمين بطول حياته و ضاعف ثواب جميله و حسناته و ارفع درجاته و ظفره جميع ( کذا ) اعدائه بما في القران من آياته اللهم آمن بلده الي يوم القيام باني اين عمارة خجسته ملک سلطان جارچي باشي سنة تسع عشر و الف رقم صحيفي جوهري»
مقابل در ورودي مسجد جارچي، سنگابي کوچک نصب شده (سنگابها جزء عناصر تزئيني و آئيني منقول در بناهاي مذهبي بهشمار ميروند)