قبرستان ورنوسفادران

قبرستان ورنوسفادران نام قبرستان قدیمی در خمینی شهر است که در جوار مصلای نمازجمعه قرار دارد. این گورستان تاریخی به دلیل وسعت، کثرت مشاهیر مدفون در آن و وجود ابنیه ارزشمند تاریخی یکی از مهمترین محوطه های تاریخی و فرهنگی ایران محسوب شده و در سال ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۶۶۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
زمان پیدایش این قبرستان چندان روشن نیست، دکتر سیروس شفقی در کتاب جغرافیای اصفهان قدمت قبرستان ورنوسفادران را قرن دوم هجری ذکر کرده و عکسی از یکی از سنگ قبرهای متعلق به قرن دوم هجری چاپ می کند. رسول صرامی نیز در کتاب خود سده در گذر زمان از وجود سنگ قبرهای قرن چهارم، هشتم و نهم هجری در این قبرستان خبر می دهد. قدمت شهر و لازمه وجود قبرستان به عنوان یکی از عناصر هر جامعه ای این نظریه را به وجود می آورد که عمر این قبرستان را پیش از اسلام بدانیم. حجت الاسلام مختاری از محققین تاریخ خمینی شهر در این زمینه می گوید: “هم اکنون سنگ قبرهای متعدد از قرن ۱۱ در این قبرستان وجود دارد که قدمت این قبرستان تا عهد صفویه را اثبات می کند. اما از آنجایی که منطقه خمینی شهر و ورنوسفادران باستانی بوده و قدمت آن به پیش از اسلام بر می گردد می توان گفت به احتمال زیاد عمر این قبرستان و تعدادی دیگر از قبرستان های شهر به پیش از اسلام می رسد.”
اکبر آذربایجانی نویسنده کتاب تاریخ اصفهان و یکی از بزرگترین فعالان تاریخ شفاهی کشور هم در این زمینه می گوید: “در زبان اهل قدیم مردم و به صورت سینه به سینه سخنی مبنی بر دفن دو پیامبر الهی در این قبرستان مطرح شده است. این امر می تواند نشان دهنده قدمت این قبرستان و تبرک آن باشد

ghabrestan_ha_220_160