خانه قديمي و زيباي مرحوم «دكترصحتي» در تبريز كه يكي از خانه هاي قديمي و ديدني اين شهر است به عنوان هفتاد و ششمين اثر ملي و تاريخي استان آذربايجان شرقي در فهرست آثار ملي ايران ثبت شده است.
اين بنا شامل دوباب خانه تو در تو است كه به صورت بيرونی و اندروني براي كار و سكونت مورداستفاده قرارگرفته است. سمت شرقي خانه در دو طبقه با ايوان ستون دار و حياط، باغچه و هشتي است كه محل كار يا بيروني دكتر بود. ستون، سرستون و پيشاني ايوان خانه شرقي با تزئينات گچبري است و نماي سنتي دارد كه نمونه اي است از معماري سنتي ايران كه در نوع خود كم نظير است. نماي خانه غربي نيز از زيباترين شيوه هاي تزئيني است كه به انواع گچبري آراسته شده. اين خانه زيبا از سمت غرب به بازار قديمي تبريز مرتبط است و طبق نظر مورخان در داخل قلعه قديمي شهر قراردارد. زمان احداث خانه باتوجه به تزئينات و شيوه معماري متعلق به دوره قاجار است. هر دو خانه (بيروني و اندروني) مجموعاً در قطعه زميني به مساحت يكهزار و۵۰۰ متر با زيربناي تقريبي ۸۵۰ متر احداث شده است. خانه «دكتر صحتي» در بخش چهار تبريز واقع در كوي شتربان در نزديكي بقعه سيدابراهيم(ع) است.
مرحوم دكتر ابوالقاسم صحتي از شخصيت هاي علمي، فرهنگي و مذهبي تبريز بود و حداقل ۵۰سال در همين خانه طبابت كرده است. وي در زمان حيات خود در ايام سوگواري حضرت اباعبدالله الحسين(ع) در همين خانه مجلس سوگواري و روضه خواني برپا مي كرد. اين اثر تاريخي، بنا به وصيت مرحوم دكترابوالقاسم صحتي شفايي، به عنوان حسينيه و «موزه علم وكتل» وقف شده است.
مسؤولان ميراث فرهنگي آذربايجان شرقي اظهار اميدواري مي كنند پس از برخي مرمتهاي ضروري در داخل اين بنا، زمينه مناسب براي اجراي وصيت دكتر صحتي ـ واقف آن ـ فراهم شود. موافقتنامه اجراي وصيت واقف (واگذاري خانه به ميراث فرهنگي) از سوي فرزندان مرحوم دكتر صحتي با مديركل ميراث فرهنگي استان آذربايجان شرقي منعقد شده است.
